Skip to main content
Azie

Jouw to-do list in Vietnam

By nov 13, 2015november 18th, 2015No Comments

Vietnam is de ideale combinatie van geschiedenis, tropische stranden en groene rijstvelden. Dwaal door de Old Quarter in Hanoi en vaar over de bekende rivier de Mekong Delta in het zuiden van het land. De kinderen zwaaien vanaf de kade naar je en geniet ondertussen van het uitzicht. Eerste keer naar Vietnam? Dan is dit jouw to-do list!
Halong Bay

Check #1: Hallo Hanoi!
Kan een stad druk, maar ook knus zijn? Ja, Hanoi heeft dat! Er zijn parken, kleine straten, veel groen voor een Aziatische stad en dan de verkeerschaos. We vergeten nooit meer hoe we werden uitgelachen door de Vietnamezen toen we een straat wilden oversteken. Honderden brommertjes is écht niet overdreven. Uiteindelijk pakte een vriendelijke Vietnamese vrouw onze hand en zo liepen we de straat over. Als je dan de overkant van de straat hebt bereikt, ga zitten op een van de piepkleine plastic stoeltjes en begin de dag, net zoals de Vietnamezen, met een traditionele Pho. Nog een stapje verder? Ga dan op foodsafari! Met gids wandel je naar lokale hotspots die je zelf niet vindt. Je schuift wederom aan op een plastic stoeltje (ja, ook dat heeft zijn charme) en je krijgt exotische gerechten voorgeschoteld als dumplings, lokale soepen en gestoomde slang … althans als je durft!Check #2: Varen bij Halong Bay 
Het mag eigenlijk niet ontbreken: varen door Halong Bay. En ja, het is toeristisch en je bent zeker niet de enige. Maar wat de natuur hier heeft gecreëerd is wel prachtig. Slaap een nachtje op een Chinese Jonk en vaar langs de kalksteenrotsen. Reken niet op een stralende blauwe lucht, want 9 van de 10 keer is het hier mistig. Tegelijkertijd geeft die mist deze baai iets heel mystieks. Wij wilden dit niet missen!

Check #3: Wandelen door de rijstvelden in Sapa 
Neem de nachttrein van Hanoi naar Sapa en je wordt de volgende ochtend wakker in een hele andere wereld. Een bergdorpje waar de bevolking nog gekleed gaat in gekleurde klederdracht. Het dorp is druk, heeft gezellige restaurants en lokale markten. Maar als je de vallei in loopt, gevolgd door kinderen op witte slippertjes (een wonder hoe ze zo makkelijk kunnen lopen), strekken de rijstvelden zich voor je uit. Maak je wandeling compleet met een homestay en zing ’s avonds mee met de Vietnamese karaoke. Zelfs hier, op het platteland, is dit populair.

vietnam1
Check #4: Kleding laten maken in Hoi An 

Je bent niet in Hoi An geweest als je niet een zelfgemaakt kledingstuk hebt meegenomen. De stad staat op de lijst van Unesco Wereld Erfgoed, en terecht! Het is een traditionele handelshaven met oude invloeden. Zo wandel je langs pagodes, over kleine bruggetjes en langs vergaderhuizen. Je vindt er meer dan 100 kledingmakers en het is een gekke ervaring als ze binnen zo’n korte tijd voor jou een kledingstuk op maat maken. Hoe maak je nou de keuze tussen een van deze winkels? Zoek naar de stof die jij het mooist vindt, want ieder shopje kan wel het patroon wat jij wilt maken. Slaap tijdens je verblijf in Hoi An in een hotel met zwembad, lekker om af en toe even wat verkoeling te zoeken in het water.

Check #5: Achterop een scootertje in HCMC 
Het voormalige Saigon, maar beter bekend als Ho Chi Minh City, is weer heel anders dan het sfeervolle Hanoi. Ze zeggen dat je of verliefd wordt op Hanoi of op HCMC. Flats, grote winkelketens en brede straten… en iets wat ze wel allebei hetzelfde hebben, zijn de enorme hoeveelheid brommertjes. Durf je het aan, stap dat achterop een brommer en laat je rondrijden door de wereldstad. Weer een hele andere ervaring dan op de stoeprand te staan en je best doen om over te steken… En wat je hier nog meer doet? Slapen midden in het centrum, een ochtendtrip maken naar de Cu Chi tunnels en doorreizen naar de Mekong Delta. Stap op een bootje en laat het dagelijkse leven aan je voorbij trekken, langs kleine dorpen, rijstvelden en familie bedrijfjes.Slaap in de buurt (wij kiezen voor CanTho) voor de ultieme ervaring.

Bovenstaande tips zijn geschreven door Cécile Horstra, werkzaam voor Vietnam online, onderdeel van Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen reiservaringen. Stel jouw eigen Vietnam reis samen met bouwstenen, onderweg slaap je kleinschalig en op de plek waar je wilt zijn: van traditionele Jonk tot stadshotel midden in de levendigheid van Hanoi.

 

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl