Skip to main content
spooksteden

Spookstad: Tsjernobyl, daar waar niemand komt

By apr 30, 2013maart 20th, 2018No Comments

Tsjernobyl een bijzondere reiservaring

Tsjernobyl is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om te bezoeken als je op reis bent. Toch is deze Oekraïense stad zeker de moeite waard (zij het via een omweg) te bezoeken. Tsjernobyl is voornamelijk bekend van de kernramp, maar voorheen was het een welvarende stad met een inwonersaantal van ruim 14.000. Na de kernramp is de stad echter veranderd in een spookstad, doordat de bewoners het gebied massaal moesten verlaten. Ook de nabijgelegen stad, Prypjat was toen immens populair, maar ook daar moesten mensen hals over kop de stad verlaten, omdat de straling er veel te hoog was.

Tsjernobyl voor de ramp
Tsjernobyl was voor een ramp een welvarende stad en behoorde tot de toenmalige sovjet Unie. In de Sovjet Unie was het destijds gebruikelijk om alles in eigen land te houden. In die tijd werden er veel fabrieken gebouwd en werden de inwoners daarvan niet ingelicht, omdat er veel censuur heerste. In 1972 werd de kernreactor bij Tsjernobyl gebouwd. Tijdens de bouw van de kernreactoren werden er al veel vraagtekens geplaatst, aangezien er vaak lekkages ontstonden. Hoe gevaarlijk dit ook was, de bewoners werd verteld dat het volkomen veilig was, totdat de kernreactoren in gebruik werden genomen.

Kernramp Tsjernobyl
Het is 26 April 1986. Op die datum vindt er in de nacht een ongeluk plaats na een test in Kernreactor nummer 4. Dit ongeluk heeft rampzalige gevolgen. De test, het afkoelen van de kernreactor, ging mis, met als gevolg dat de kernreactor door het proces oververhit raakte en uiteindelijk ontplofte. Pas een dag na de kernramp kwam de evacuatie op gang, omdat er tot die tijd werd gezwegen over de ernst van de ramp. In een straal van 30 km rondom de kernreactor werden zo’n 135.000 mensen geëvacueerd, ruim 4000 mensen weigerden te vertrekken en bleven achter. Het gebied om de kernreactor werd in de jaren daarna afgesloten, om straling tegen te gaan en verdere verspreiding te voorkomen.

Prypjat
Prypjat was een jonge en moderne stad in de buurt van Tsjernobyl, die zo’n 55.000 inwoners telde. De stad was gebouwd om de werknemers van de kernreactoren te kunnen huisvesten. Veel mensen kennen de beelden vast wel van de verlaten stad na de kernramp, een leeg vervallen zwembad en natuurlijk het opvallende reuzenrad en de botsauto’s die nooit in gebruik zijn genomen. De stad had trouwens een opvallende spreuk: “gezondheid voor het volk is rijkdom voor het land”.

Reizen en bezoek
Hoewel er geen officiële reizen naar Tsjernobyl gaan, is het toch mogelijk om het gebied te bezoeken. Het bezoek is een unieke en bijzondere ervaring, omdat het gebied vrijwel helemaal verlaten is. De 30 kilometer zone werd in 2012 ‘veilig’ verklaard, al zijn er wetenschappers die daar over twijfelen. In en om het rampgebied is de straling nog steeds hevig en dat betekent dat het verstandig is niet langer dan een aantal uren daar te verblijven, dit is eigenlijk ook niet mogelijk zonder begeleiding. Toch zijn er een aantal websites die reizen en rondleidingen aanbieden. Zie bijvoorbeeld deze website.

Bekijk onderstaand filmpje (een documentaire) om een impressie te krijgen van Tsjernobyl en wat zich daar heeft afgespeeld. Om het echt mee te maken, moet je de stad uiteraard gaan bezoeken.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl