Skip to main content

Als je op zoek bent naar een goedkoop weekendje weg en het liefst in het buitenland, dan is Brugge wellicht een leuke optie. Niet ver over de Nederlandse grens bij Zeeland, ligt de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen: Brugge. Brugge is tevens ook de grootste stad uit die regio. De stad heeft ongeveer 117.000 inwoners en ruim 20.000 daarvan wonen in het centrum van de stad. Het historische centrum van Brugge is opgenomen als middeleeuwse stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad wordt ook wel het Venetië van België genoemd.
bruggestad1

Verleden en historie van Brugge
Brugge is ontstaan uit een Romeinse nederzetting en in de geschiedenis boeken wordt Brugge rond het jaar 850 voor het eerst genoemd. In de eeuwen daarna groeide de stad verder uit tot internationaal handelscentrum. Dit kwam mede door de belangrijke haven van de stad. De 14e eeuw was voor Brugge de gouden eeuw. Hierin groeide de stad steeds verder en groeide ook het aantal inwoners aanzienlijk naar 46.000 mensen. De stad werd aantrekkelijk voor kunstenaars, schilders en architecten. Na de gouden eeuw, raakte de stad in verval. Verschillende bezettingen, oorlogen en armoede, teisterde de stad. Brugge behoorde op een gegeven moment tot de armste staten van Nederland. In de jaren van de wereldoorlogen is de stad bespaard gebleven. De stad groeide na die tijd enorm door het samenvoegen van gemeentes. In 2002 kwam het historisch stadscentrum op de werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden Brugge

Hoewel de binnenstad van Brugge niet er groot is, is het historisch centrum van Brugge een bezienswaardigheid op zich. De huidige binnenstad is sterk beïnvloed door de neogotiek in de negentiende eeuw. In deze tijd werden veel gebouwen aangepast aan deze stijl. Daarnaast heeft de stad veel museums die een bezoek waard zijn. Zo is Bruggemuseum misschien een leuke optie, dit is een verzamelnaam voor 11 museums. Tot slot is de stad vele parken, markten, religieuze gebouwen en pleintjes rijk. Ontdek Brugge zelf, want er is echt voor ieder wat wils.

bruggestad2

Winkelen en uit eten in Brugge
Kom niet voor het historisch centrum? Of wil je deze mooie stad gewoon afwisselen met een dagje winkelen? Dat kan natuurlijk ook! De belangrijkste winkelstraten van Brugge zijn, de Noordzandstraat en de Geldmuntstraat. Deze twee straten verbinden elkaar met de Grote Markt. Hier kan je tevens gezellig een hapje eten. Hou er rekening mee dat als je een hapje wilt eten, de restaurantjes buiten het centrum een stuk goedkoper zijn.

Bereikbaarheid en accommodaties
Brugge is goed bereikbaar. Vanaf Utrecht is het ruim twee uur reizen en is ook met de trein goed bereikbaar. Voor zo’n €50,- kan je met de trein naar Brugge. Mocht je met de auto gaan, dan is het wellicht handig om net iets buiten het centrum te parkeren en vanaf daar de bus te pakken, want het stadscentrum is niet goed bereikbaar met de auto. Accommodaties, zoals hotels of andere slaapgelegenheden zijn er in het centrum voldoende te vinden. Hou er rekening mee dat de prijzen wel kunnen variëren per hotel. Tip: kies voor een heerlijke overnachting voor hotel de Orangerie of maak gebruik van een goedkoop bed & breakfast in het centrum.

Reistip Brugge:
Mocht je van te voren een heel plan hebben uitgestippeld voordat je Brugge gaat bezoeken, is het misschien handig gebruik te maken van deze plattegrond van Brugge. Brugge is echt een aanrader als je goedkoop even lekker een weekendje weg wilt. Bekijk hier onder het filmpje van Brugge, om een impressie van de stad te krijgen.

http://vimeo.com/22703232