Skip to main content
spooksteden

Spookstad: Oradour-sur-Glane in Frankrijk

By okt 31, 2018november 3rd, 2018No Comments

Ben jij een liefhebber van spooksteden, dan is Oradour-sur-Glane in Frankrijk een absolute aanrader. Klinkt een beetje gek, want de gruweldaden die hieraan vooraf zijn gegaan daar gaan je haren echt voor overeind staan. Anyway, dat ga je tijdens je bezoek ervaren. Geschiedenis is niet altijd mooi, dat weten we, maar tegelijkertijd is het bewustwording. Alleen daarom al raden we je aan om deze bijzondere en afschuwelijke plek te bezoeken.

Bron: www.pixalbay.com.

De geschiedenis van Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane wordt gekenmerkt door de bizarre geschiedenis. Voor de tweede wereld oorlog was Oradour-sur-Glane een authentiek Frans dorpje. Op 10 juni in 1944 ging het echter mis. Op die dag werd het dorpje ingesloten en uiteindelijk totaal verwoest, inclusief de bewoners. Belangrijkste oorzaak hiervan was een opgeblazen spoorbrug, waarbij 2 Duitse soldaten om het leven kwamen. Het verzet zou zich in het dorp schuilhouden. Een totaal idiote wraakactie dus. De operatie begon op zaterdag 10 juni 1944. Binnen een half uur was het complete dorp omsingeld. De mannen werden afgeslacht in graanschuren en de vrouwen en kinderen de kerk in gedreven met explosieven. Degene die probeerde te ontsnappen, werd zonder pardon doorgeschoten. In totaal kwamen er 642 mensen om binnen 3 uur tijd. Slechts 6 mensen overleefde dit enorme drama.

Na de bezetting: geen steen zal worden veplaatst

Na de oorlog werd door toenmalige generaal De Gaulle bevolen om Oradour-sur-Glane niet aan te raken. Het dorp zou een herinnering moeten blijven aan de zwarte tijd van de Tweede Wereld oorlog en een signaal naar de generaties die daarna zouden volgen. En zo geschiede. Oradour-sur-Glane is een plek waarbij je het zwijgen opgelegd wordt. Een koude plek die geen beschrijving nodig heeft. Een akelig stuk geschiedenis, dat nooit meer mag gebeuren. Stilte overheerst.

Waarom je Oradour-sur-Glane moet bezoeken

Oradour-sur-Glane is een weerspiegeling van een ijzingwekkend stuk geschiedenis. Ben je een echte liefhebber van spooksteden, dan moet je Oradour-sur-Glane een keer bezoeken. Deze plek is een plek van bezinning en goed om eens bij stil te staan en niet enkel met het drukke leveren bezig te zijn. Wil je alvast weten wat je te wachten staat tijdens je bezoek aan Oradour-sur-Glane? Bekijk dan deze indrukwekkende video.

Oradour-sur-Glane Village Martyr (Tribute to 642 Civils killed by Waffen SS) from Pascal Lemoine Projet on Vimeo.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl