Skip to main content
Azie

Sri Lanka: dit zijn de plekken die je niet mag missen

Sri Lanka is ongeveer 1.5 keer zo groot als Nederland, maar biedt je wel bijna alles wat Azië te bieden heeft. Het is een (ei)land vol cultuur, geschiedenis, natuur, bijzondere tempels én fijne stranden. En dat alles ook nog op behapbare afstanden. Het ene moment klauter je via honderden (misschien wel duizenden!) traptreden naar een paleis gebouwd op een reusachtige rots en het andere moment speur je naar luipaarden. En wat je daartussen doet? Relaxen op een tropisch strand, banjeren tussen theevelden of offers zien bij de tempel waar Boeddha’s tand schijnt te liggen. En … eigenlijk heeft Sri Lanka nog zoveel meer! Laat je inspireren door de plekken, waarvan wij vinden dat je ze niet mag overslaan.
Sri-Lanka-Mirissa-Crescent-of-Beach

#1 Koningsteden
De bekendste koningssteden zijn Polonnarawa en Anuradhapura (inderdaad: even oefenen op de uitspraak). Houd je van cultuur, bezoek dan zeker beide! Heb je minder tijd, kies er dan één. Anuradhapura is meer dan 1000 jaar de hoofdstad geweest van Sri Lanka en hier vind je indrukwekkende bouwwerken. Een must see is het hoogste boeddhabeeld van Sri Lanka: Aukuna. Huur in Polonnaruwa een fiets en bezoek de oude ruïnes en fiets door de stad. Als je dit in de ochtend doet, kun je dit makkelijk combineren met een bezoekje aan één van de nationale parken dichtbij.

#2 Safari’s en speuren naar wildlife
Olifanten spotten kan goed in de nationale parken in de buurt van Polonnaruwa, namelijk Minneriya of Kaudulla. Alleen al heerlijk om met de wind in je haren er naartoe te rijden. Vergeet niet een weddenschap af te sluiten wie het eerste de olifant spot. Wil je ook de kans maken om een luipaard te zien, ga dan naar Yala National Park in het zuiden. Extra bijzonder om hier te overnachten in een tent op een campsite. Dit geeft je nét die extra jungle experience!
Sri-Lanka-Nuwara-Eliya-to-Ella-Scenery

#3 Theevelden
Een treinreis door de theevelden is zeker een hoogtepunt. Door het uitzicht, het onderweg zijn en de vriendelijke locals om je heen, geeft het een ultiem reis gevoel! Een nachtje slapen in Nuwara Eliya, in de koele heuvels raden we aan, maar wandel niet alleen door de theevelden, maar stap ook in de trein en geniet van het uitzicht (treinrit: Nuwara Eliya naar Ella bijvoorbeeld). We kunnen nu schrijven dat de theevelden écht felgroen zijn, maar zodra je ze met eigen ogen ziet, snap je wat we bedoelen.

#4 Stranden om bij weg te dromen
Het voordeel van de seizoenen in Sri Lanka is dat het altijd aan één kant lekker strandweer is. In de zomer is het regenseizoen aan de westkant en in de winter aan de oostkant. Handig om hier je keuze op te baseren. Zelf vonden we het fijn om ook te kijken of de plek logistiek handig in ‘je reisrondje’ past, veel reizigers willen hun reis graag afsluiten aan het strand. Voor ontspanning en minder toeristen ga dan naar Tangalle, voor gezelligheid en barretjes naar Unawatuna. Maak het nog meer een once in your liftime en pak het vliegtuig naar de Malediven. Je bent er nu toch zo dichtbij en de stranden zijn hier nóg witter en de zee nóg blauwer.

En als je nog tijd over houdt: ga ook naar Negombo, Kandy, Ella, Trincomalee en Jaffna. Tja, dan heb je misschien tóch niet genoeg aan twee of drie weken… Bovenstaande tips zijn geschreven door Cécile Horstra, werkzaam voor Sri Lanka online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen rondreis samenstellen. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen reiservaringen.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl