Skip to main content
Reistips

Vijf hotspots in Madagaskar

By sep 21, 2015november 18th, 2015No Comments

“I like to move it, move it.” Ga je bij het horen van deze single ook meteen denken aan de film Madagaskar? De animatiefilm gecreëerd door Dreamworks is een blockbuster die bekend is onder het grote publiek. Het Afrikaanse eiland daarentegen blijft een bestemming waar weinigen zich een beeld bij kunnen vormen. Daarom bieden we jullie vijf hotspots aan van must see’s and do’s in Madagaskar. Waar kun je genieten van de parelwitte stranden? Of welke nationale parken bieden de grootste diversiteit aan dieren, waaronder de door iedereen geliefde lemuren?

Nosy Be

1. Sainte Marie
Het eiland Sainte Marie is met zijn parelwitte stranden en palmbomen een echt bounty-eiland. Een paradijselijk eiland waar je makkelijk piraten zou kunnen zien aanmeren om hun schatten te begraven. En dat is het ook. Het kleine eiland was gedurende de 17e en 18e eeuw immers een uitvalsbasis voor piraten. Vrees niet, onverzorgde zeelui met een houten poot en een papegaai op hun schouder zitten er hier niet meer. Het enige overblijfsel aan dit stukje geschiedenis is het piratenkerkhof gelegen op een heuvel en de scheepswrakken die je makkelijk kunt spotten in de ondiepe zee van de Baie des Forbans, wat het meteen een ideale snorkelbestemming maakt. Ook migrerende bultruggen kun je zien in het omliggende zeewater. Deze reuzezoogdieren komen in november hier immers hun jongen werpen in het warmere water. Een whale watching tour hier is dan ook een echte aanrader om de grootste dieren met je eigen ogen te zien in hun eigen territorium.2. Alée des baobabs
Achthonderd jaar oude bomen met een gigantische stam die het water opslaan in het natte seizoen om de Afrikaanse hitte te overleven. De baobab is een boom die tot de verbeelding spreekt. Langs route nationale 8 tussen Morondava en Belon’i Tsiribihina staan nog heel wat van deze natuurreuzen langs de weg. De Allée des baobabs trekt dan ook toeristen aan van over de hele wereld en verkreeg een beschermde status. Deze groep naast elkaar opgestelde bomen langs een dirt road zijn het overblijfsel van een tropisch bos, gesneuveld door de landbouwsector. Nu blijven enkel nog de baobabs over.

lemurenklein

3. Andasibe
Dit dorpje in het Oosten van Madagaskar is één grote toeristische trekpleister. Het staat vooral bekend omwille van zijn Parc National d’Andasibe-Mantadia, een nationaal park gelegen in een tropisch regenwoud. Madagaskar staat ook bekend omwille van zijn rijke fauna. Zo vind je in dit nationale park vooral de Indri indri, de grote lemuren (ja, de schattige beestjes uit de film Madagaskar), kameleons en halfaapjes. Tours om deze tropische dieren met je eigen ogen te aanschouwen worden lokaal aangeboden. Het park wordt tevens opgesplitst in twee delen: het Mantadia National Park en Analamazoatra Reserve wat het gemakkelijker maakt op dit stukje natuur te verkennen.

4. Parc National des Tsingy de Bemaraha
Het Tsingy de Bemaraha reservaat ligt in het zuiden van het eiland en omvat één van de grootste en meest spectaculaire beschermde gebieden van Madagaskar. Het natuurgebied kent als absolute hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – de vele bergspitsen, gevormd door wind en water doorheen de eeuwen. De spitsvormige rotsformaties, gekend als ‘tsingy’s’ zijn soms tot enkele honderden meters hoog en deze natuur-gecreëerde torens zijn dan ook een adembenemend zicht. Het doolhof aan tsingy’s kan door toeristen worden verkend aan de hand van hangbruggen en paden die leiden tot de toppen van de kleinere bergspitsen. De grotere zijn enkel weggelegd voor wie over klimmateriaal beschikt. Het park biedt ook een thuis aan zo’n negentig soorten vogels, acht verschillende soorten reptielen en meerdere varianten van Madagaskar zijn iconen: de lemuren.

5. Nosy Be
Het kleine eiland Nosy Be is Madagaskar’s nummer één strandlocatie. Ieder jaar trekken duizenden naar een zonnige tint verlangende toeristen naar dit vulkanische eiland. Zijn stranden mogen dan niet zo perfect wit-gekleurd zijn zoals je op toeristische posters of brochures ziet, maar de rust en het kristalheldere water maken veel goed. Dit is nog één van de weinige stranden waar je rustig kunt genieten van de zon, lezend in je boek zonder het storende geluid van gemotoriseerde vaartuigen op het water. En als de zalige geur van ylang-ylang en vanille je nog niet meesleurt naar hier, dan kom je misschien voor de smaakpapillen prikkelende geuren van de nabijgelegen visrestaurants. Wie van deze locatie optimaal wil genieten kan terecht in het Andilana Beach Resort, één van de beste hotels waarin je kunt verblijven in Madagaskar.

Meer informatie over Madagaskar vind je bij Matoketours en bij het officiële Toerisme Bureau.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl