Skip to main content
Reistips

Op vakantie naar de Provence

By aug 6, 2022augustus 7th, 2022No Comments

Op vakantie naar de Provence

Ontdek Frankrijks meest veelzijdige streek

De zonovergoten Provence is een van de populairste bestemmingen onder Nederlanders voor een zomervakantie in Frankrijk. Als je ergens beelden ziet van bloeiende lavendelvelden, komen ze waarschijnlijk uit deze prachtige streek in het zuidoosten van Frankrijk.

Hoewel de Provence grenst aan de Middellandse Zee, leent deze streek zich zeker niet alleen voor een strandvakantie. Behalve de parelwitte stranden van Cassis is de veelzijdige Provence ook synoniem voor natuur en cultuur. Heb je geen zin om op een drukke camping te verblijven? In de Provence vind je talloze, vaak kleinschalige vakantieparken, die een rustige uitvalsbasis vormen om deze prachtstreek te ontdekken. Op de luxere vakantieparken in Frankrijk, die net als hotels een sterrenaanduiding hebben, vind je uitgebreide faciliteiten zoals buitenzwembaden, wellnessvoorzieningen, fitnesscentra en tennisbanen. Besteed niet té veel tijd op je vakantiepark, er is zoveel te beleven, zoals op de volgende vijf bestemmingen.

Avignon

Avignon, bekend van het kinderliedje Sur le pont d’Avignon (‘op de brug van Avignon’) staat bekend als de stad van de pausen. Avignon heeft een prachtig middeleeuws stadshart, dat je het beste kunt bewonderen vanaf de 4 kilometer lange stadsmuren. De Pont d’Avignon, of eigenlijk de Pont Saint-Bénézet, vernoemd naar de later heilig verklaarde herdersjongen die de brug zou hebben gebouwd, kun je eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad. Al resten er nog slechts een paar van de oorspronkelijke 22 bogen die de brug telde. De grootste trekpleister in Avignon is het pauselijk paleis, uit de tijd dat de pausen uit Rome hier in de 14e eeuw in ballingschap leefden. Hoewel van buiten niet zo spectaculair, herbergt het kasteel binnen prachtige fresco’s.

L’Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue, ook wel het ‘Venetië van de Provence’ genoemd, ligt op zo’n 30 kilometer van Avignon en mag je zeker niet overslaan als je op een vakantiepark in de buurt verblijft. Het stadje ligt in het hart van het departement de Vaucluse en werd in de 12e eeuw op palen gebouwd op een natuurlijk eiland in de moerassen van de rivier de Sorgue. Letterlijk vertaald betekent de plaatsnaam dan ook ‘het eiland op de Sorgue’. Door zijn ligging aan het water en watermolens speelde L’Isle-sur-la-Sorgue jarenlang een voorname rol in de textielindustrie. Antiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het stadje, dat meer dan 250 antiekwinkels telt plus op zondag diverse drukbezochte antiekmarkten.

 

Gorges du Verdon

 

Op de grens van de Provence bevindt zich de op één na grootste kloof van Europa: de Gorges du Verdon, ook wel de ‘Grand Canyon du Verdon’, vernoemd naar de rivier die deze 25 kilometer lange kloof in miljoenen jaren heeft uitgesleten. De mooiste manier om deze canyon te ontdekken, is vanaf het water, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de soms wel 700 meter hoge rotswanden. Wil je een vakantiepark boeken in de omgeving van deze kloof? Kies dan voor een park in de buurt van het meer van Saint Croix, het startpunt van een tochtje over het water.

Arles

Zit je op een vakantiepark in de buurt van Arles? Dan bevind je je niet alleen vlak bij de Middellandse Zee, maar ook dicht bij een zee van Romeinse historie. Arles wordt ook wel het ‘mini-Rome’ genoemd en was zelfs een tijdje hoofdstad van het Romeinse Rijk. Hoewel niet gesticht door de Romeinen, was Arles vanwege zijn strategische ligging een belangrijke stad voor de Romeinen. Van de overblijfselen uit de Romeinse tijd is het Amfitheater van Arles ongetwijfeld het bekendste en meest indrukwekkende. Een andere bezienswaardigheid is de Obelisk van Arles, die na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk zélf in tweeën brak, maar later herontdekt en hersteld is.

Saint-Rémy-de-Provence

Op een half uurtje rijden van Arles, tussen de heuvels, ligt Saint-Rémy-de-Provence. Alweer een stad met een rijke geschiedenis. De oudste huizen in Saint-Rémy-de-Provence zijn veelal gebouwd van resten van de grotendeels verwoeste Romeinse stad Glanum die hier eerst lag. De pittoreske ligging en welvarendheid van de stad trokken veel kunstenaars aan, onder wie Vincent van Gogh. In Arles beleefde hij zijn meest creatieve periode en schilderde hij, één jaar voor zijn overlijden, onder andere De Sterrennacht. Nota bene toen hij in het ziekenhuis werd behandeld voor zijn psychiatrische klachten. Er loopt een wandelroute door Arles die je langs deze en andere locaties voert die verband houden met Van Gogh.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl