Skip to main content
Zuid Amerika

Cultuurproeven in Mexico: tempels, indianen en plaza’s

Overwoekerde tempels in de jungle, inheemse indianendorpen in de hooglanden en mariachi-bandjes op zo’n beetje elk dorpsplein: Mexico barst van de cultuur. En dat is nou juist wat een reis door Mexico zo leuk maakt, want het land is nog veel meer dan alleen all-inclusive resorts en taco’s. De reisspecialisten van Mexico online nemen je mee naar onze favoriete culturele spots in Mexico.

mexico-reis-gele-stad-izamal

Tempels in de jungle

In Mexico vind je verschillende tempelcomplexen die stammen uit de tijd van de Maya-indianen, die al voor onze westerse jaartelling steden bouwden in het gebied dat nu Mexico heet. Veel van deze tempelsteden liggen in de jungle, zoals het beroemde complex van Palenque. De Tempel van de Inscripties en Tempel van de Zon zijn indrukwekkend en trekken jaarlijks veel toeristen. Wil je juist ook minder bezochte tempels ontdekken, ga dan naar de Mayastad Calakmul. Je loopt hier over begroeide paden door tropisch regenwoud tussen de tempelruïnes, vaak nagenoeg alleen!

Mi casa es tu casa

Buiten de eeuwenoude Mayacultuur is ook de hedendaagse Mexicaanse cultuur interessant om te leren kennen. Wij hebben een homestay gevonden aan de rand van de grote stad Villahermosa, waar je kunt logeren bij een Mexicaans-Nederlands gezin. De gastvrije familie zorgt voor een Mexicaanse maaltijd en verhalen over Mexico en de omgeving waar je verblijft. Fijn is dat de vrouw uit deze familie Nederlandse is en je dus niet persé een woordje Spaans hoeft te spreken om deel te kunnen nemen aan de gesprekken.
mexico-reis-gitaartjes-souvenirs

Indianen in de hooglanden

In de bergachtige provincie Chiapas lijk je in een ander land te komen. De stad San Cristobal de las Casas is het centrum van de Mexicaanse indianencultuur. De stad zelf is al bijzonder, maar je kunt ook afgelegen dorpen bezoeken tussen de bergkammen waar je in contact komt met de nog levende indianencultuur. Zo kun je in San Juan de Chamula een kerkje bezoeken waar met wierook en Coca-cola (echt waar!) verschillende goden vereerd worden – een interessante mix van katholicisme met oude Maya-gebruiken.

Kookworkshop in geel stadje Izamal

Vlak achter de toeristische Mexicaanse kust vind je een plek die veel minder bezoekers ontvangt: het gele stadje Izamal, vol koloniale gebouwen en met een sfeervolle plaza. Hier kun je je onderdompelen in de culinaire kant van de Mexicaanse cultuur en een kookworkshop volgen. Dat de kok geen Engels spreekt, is eigenlijk wel charmant. Samen maken jullie guacamole en kleine typische kipsnacks of kaashapjes. En na het kokkerellen mag je natuurlijk je eigen creaties opeten!

mexico-reis-kookworkshop-guacamole

Bovenstaand artikel is geschreven door de reisspecialisten van van Mexico online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Mexico samenstellen? Dat kan met bouwstenen. Je slaapt kleinschalig en reist onderweg per huurauto of openbare bus. De reisspecialisten van Mexico online adviseren je graag uit eigen reiservaringen.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl