Skip to main content
Reistips

De drie plekken in Europa om het Noorderlicht te zien

Het Noorderlicht is zeker iets wat je ooit in je leven gezien moet hebben. In de hele wereld zijn er een aantal plekken waar je dit fenomeen kunt aanschouwen. Denk bijvoorbeeld aan Alaska en verschillende plekken in Canada. Toch kun je het ook dichterbij huis zoeken. In deze blog de drie plekken in Europa om het Noorderlicht te zien.

Noorderlicht IJsland

Wat is Noorderlicht eigenlijk?

Het Noorderlicht ontstaat door zonnewind. Zonnewind is een beweging van geladen deeltjes die zich van de operavlakte van de zon ontdoen. Geladen deeltjes worden met hoge snelheid richting onze aarde gestuurd. Daar komen deze deeltje in botsing met zuurstof- en stikstofatomen. De energie die vrijkomt, zorgt voor de kleurrijke lucht.

Tromsø, Noorwegen

Tromsø ligt in het (bijna) uiterste noorden van Noorwegen. Tromsø ligt boven de poolcirkel en dat zorgt ervoor dat in de maanden mei t/m juli de middernachtzon te zien is. De zon komt dan niet onder de horizon, oftewel het is bijna 24 uur lang licht. Het mag dan ook vanzelfsprekend zijn dat je in deze maanden het Noorderlicht niet zult treffen. Daar waar in de zomer de zon zichtbaar blijft, is er in de wintermaanden sprake van Poolnacht. De zon komt dan niet boven de horizon. Een ideale periode om het Noorderlicht de aanschouwen. Tromsø is wordt sinds de 19e eeuw het ‘Parijs van het noorden’ genoemd. Naast Noorderlicht dus ook een prima stad om te bezoeken.

Aurora Borealis in Tromsø from Anders Mildestveit on Vimeo.

Abisko, Zweden

Abisko had je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord en dat is ook niet gek. Het kleine dorpje ligt in het uiterste noorden van Zweden en heeft slechts 131 inwoners. Abisko staat met name bekend om het gelijknamige nationaal park. Het nationale park is wonderschoon met verschillende flora en fauna. Er zijn ook verschillende toeristische attracties aanwezig. Het Aurora Sky Station in Abisko is volgens spotters de beste plek om Noorderlicht te spotten. Anderen zeggen dat je bij helder weer 80% kans hebt om het Noorderlicht te zien, omdat het de schoonste plek van Lapland is. Het Noorderlicht is te zien vanaf september t/m maart.

Auroras in Abisko National Park February 1st from Lights Over Lapland on Vimeo.

Noorderlicht in IJland

In vrijwel heel Ijsland is het Noorderlicht te zien. Zelfs in de hoofdstad Reykjavík. Dit heeft met name te maken dat er in IJsland vrijwel geen lichtvervuiling is. In de wintermaanden is het super donker in IJsland, waardoor het Noorderlicht (bij open helder weer) heel erg goed te zien is. De beste periode om het Noorderlicht te zien is in de maanden oktober t/m maart. De beste tijd is 21:00 t/m 01:00.

Noorderlicht IJsland

Meer weten?
Meer weten naar aanleiding van deze blog? Of heb je vragen/opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Author Reisvertrekpunt.nl

More posts by Reisvertrekpunt.nl